flan de cocos

20140316-_DSC8241

Flanul este una dintre cele mai vechi prăjituri franțuzești, varianta clasică fiind numită flan patiser sau flan parizian. Astăzi, flan-ul se regăsește în specialitățile aproape a tuturor regiunilor și există o multitudine de rețete. Versiunea de bază presupune și o bază din aluat, există însă și versiuni mai lejere, fără făina.

Eu am încercat o variantă mai exotică, venită din Martinica, teritoriu francez în afara Hexagonului. Secretul rezidă în aromele pronunțate de cocos, lime și rom. Gustul minunat al acestui flan te transportă imediat cu gândul la mare, plajă pustie și relaxare sub un palmier 🙂 .

Ce-am găsit prin bucătarie (pentru 8 porții):
– 250g zahăr
– 500ml lapte de cocos
– 6 ouă
– 1 lingură de rom
– coaja rasă de la un lime
– 30g fulgi de cocos rumenite

Formula magică:
Topiți într-o tigaie cu fundul gros 140g de zahăr cu o lingură de apă. Nu amestecați cu lingura, dar mișcați tigaia circular astfel ca zahărul să se topească și să obtineți o caramelă fină. Turnați caramela obținută într-un vas metalic sau din sticlă care va merge la cuptor. Mișcați forma de copt astfel încât caramela să se prelingă și pe pereți. Caramela se va întări în câteva minute.
Apoi, amestecați într-un bol laptele de cocos, cu zahărul rămas, cu ouăle, romul și coaja de lime. Turnați peste caramela întărită și puneți forma de copt într-un vas mai mare în care veți turna apă fierbinte până la mijlocul formei de copt. Puneți la cuptor, la temperatura de 180°C pentru aproximativ 40 de minute. Astfel prăjitura se coace la bain-marie.
Când este gata, lăsați-o să se răceasca complet și puneți-o la frigider pentru cel putin 4 ore, înainte de a o servi. Când o scoateți din frigider, plasați forma în apă fierbinte pentru câteva minute, astfel ca caramela de la fundul vasului să se încălzească. Apoi, puneți un platou mare deasupra și întoarceți prăjitura cu fundul în sus. Aceasta ar trebui să se desprindă ușor din formă și caramela ar trebui să se prelingă deasupra.

Această rețetă și multe altele le găsiți în Revista cu GUST, ediția de primăvară.

20140316-_DSC8234-Edit20140316-_DSC823320140316-_DSC824520140316-_DSC825020140316-_DSC8259-Edit-2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.